clock menu more-arrow no yes

Filed under:

New Architecture at Georgia Tech Changing Look of Campus

New, 14 comments

Examining five new or soon-to-be additions to 131-year-old institution

Coda Tech Square Renderings.
The Coda Building.
Georgia Tech

A series of new and planned buildings on the Georgia Institute of Technology campus could breathe new life into the architectural feel of the 131-year-old institution.

For Renovation Week, the folks at Georgia Tech shared the following information and recent photos and renderings that offer a glimpse into the university's revitalized future.

The Caddell Building

The Caddell Building.
Georgia Tech

The John and Joyce Caddell Building opened in 2015 and is used by the School of Building Construction and other programs in the College of Architecture. The main "flex space" area fosters collaboration through reconfigurable classrooms, virtual modeling software and interactive display technology that trains students to work with colleagues from other disciplines.

The building is clad in glass with a cantilevered canopy. Inside, an enormous touch-screen media wall and energy-efficient climate control systems coexist with exposed pipework and concrete columns.

...

Coda

Coda Tech Square Renderings
Coda Building.
Georgia Tech

Last month, the planned Coda building in Georgia Tech's Technology Square — a nearly 750,000-square-foot mixed-use project — took center stage. Portman Holdings owns the building, and John Portman & Associates is designing the facility.

Georgia Tech will occupy about half the office space, and the building will house Tech's High Performance Computing Center. The retail space includes the adaptive reuse of the historic Crum & Forster building.

The project is scheduled to break ground in November and should open in January 2019.

...

Engineered Biosystems Building

Engineered Biosystems Building.
Georgia Tech

Visible to drivers on 10th Street, the Engineered Biosystems Building provides nearly 219,000 square feet of multidisciplinary research space and houses labs for research in chemical biology, cell and developmental biology, and systems biology.

The building, which opened in 2015, allowed Georgia Tech to consolidate its biomedical research efforts in the prevention, diagnosis, and treatment of cancer, diabetes, heart disease, infections and other life-threatening conditions. EBB contains "research neighborhoods" designed around a specific focus or topic. These neighborhoods bring together scientists, engineers, and researchers from different disciplines around common themes or areas of interest. They share laboratories, offices, and common spaces.

Stairs alternate on various floors, encouraging people to move within the neighborhoods and throughout the building and interact with one another.

...

Interdisciplinary Design Commons and Texas Instruments Plaza

Interdisciplinary Design Commons and Texas Instruments Plaza
Georgia Tech

The new Interdisciplinary Design Commons and Texas Instruments Plaza for Georgia Tech’s School of Electrical and Computer Engineering will be located in the rotunda adjacent to the Blake R. Van Leer Building on campus.

The space will support research and hands-on learning and will offer a dedicated, project-based lab area for undergraduate courses that cover subjects such as embedded systems, analog devices and communications, as well as senior design projects.

Georgia Tech received a $3.2 million gift from Texas Instruments Incorporated to support the construction. This project precedes the planned renovations to the Van Leer building, which are scheduled to begin in Fiscal Year 2020.

...

The Living Building

A large canopy shades the largely transparent building.
The Living Building
LAS via Georgia Tech

We featured the Living Building at Georgia Tech in March, and it sounds even cooler now.

According to a news release from the university, The "Living Building" is a partnership between The Kendeda Fund and the institute, slated to be "the most environmentally advanced education and research building ever constructed in the Southeast."

The winning design was selected from three shortlisted submissions by teams comprised of not only architects, but engineers specializing in eco-focused fields such as hydrology and sustainability. Local firm Lord Aeck Sargent, in partnership with Miller Hull, was selected thanks in part to their familiarity with the specific needs of Atlanta's climate, officials said.

Georgia Institute of Technology

225 North Avenue NW, Atlanta, GA 30332 Visit Website