clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Renderings: West of Midtown, warehouse revamp to include food hall

New, 31 comments

The Blandtown project by New York-based developers could span 200,000 square feet overall

A rendering of the overhauled complex, with a bright yellow metal mesh awning on top of the one-floor building.
The project will reimagine an aging 200,000-square-foot facility.
Renderings: Perkins and Will

The maturation of Atlanta’s so-called Upper Westside will continue with the adaptive-reuse overhaul of an old warehouse in Blandtown, project leaders say.

Starting this fall, the 200,000-square-foot, circa-1950s structure on Ellsworth Industrial Boulevard is scheduled to begin its transformation into “Radio.1611,” a mixed-use retail and office complex across the street from Topgolf. (The numerical portion of the name is a nod to the project’s street address.)

New York-based developer Youngwoo & Associates is heading redevelopment efforts, and Atlanta architecture firm Perkins and Will is designing.

Perkins and Will architects David LaFevre and Zan Stewart told Curbed Atlanta the reimagination of the space, which was cleared of its last tenants at the beginning of the year, will create open-air “fissures” that streak through the complex and serve as arteries between the new businesses and office space.

“We’re converting what was previously indoor space into outdoor space,” said LeFevre.

“It’s about cutting the building open,” said Stewart, adding that the semi-outdoor channels will be accented by bamboo gardens, other greenery, and seating.

A rendering shows bamboo shooting out of the “fissures” at the complex, which is grey and wrapped in a yellow ribbon of awnings. A possible later phase of the project could link Radio.1611 to an amphitheater by way of a tree-covered walkway.
Bamboo shoots out of the “fissures” at the complex. A possible later phase of the project could link Radio.1611 to an amphitheater (at right) with retail pods.

Once upgraded, the 11-acre site would comprise 90,000 square feet of retail and restaurant space and 70,000 square feet of loft offices.

Some of that restaurant and retail space is likely to become a 15,000-square-foot food hall, too.

Perkins and Will has aimed to design the complex in a way that woos tenants who match the project’s “ambitious and colorful and unique” elements, as LaFevre puts it.

A rendering shows the open-air public space, with retail outlets on the outskirts and seating and greenery in the middle.
The open-air space would also be partially covered, so patrons could hug the walls during heavy rain.

On the outside, for instance, Radio.1611 is expected to be wrapped in a bright yellow veil.

“It’s a structural steel space frame that’s clad in one-inch mesh chain-link fencing that will likely be painted the signature yellow,” said LaFevre. “Our concept there was to create something unique and readily identifiable, using an overlooked or inexpensive material in a creative way.”

Additionally, the old concrete floor in the common areas—the fissures—will need to be outfitted with drainage and other elements that allow it to survive incliment weather.

Also on site is the Steady Hand Beer Co., although that’s not going to be directly affected by the warehouse restoration.

Tenants are expected to move into Radio.1611 late next year.

Another rendering shows the blue sky peeking through the fissure at the public space crowded with people.
A nighttime rendering shows a view of a fissure, with a staircase leading to a second-floor espresso bar.
A rendering shows a sprawling mural on the outside of the development. Large yellow entrances greet patrons from the parking lot.
Expect some public art, too.
A wide-shot rendering shows the yellow mesh awning wrapping around the top of the grey, windowed complex.
Another rendering shows people standing outside the complex in the parking lot.